Gebelik Öncesi Beslenme
13-04-2020
12:30
Hamilelik dönemi başlamadan en az üç ay önce kendinize ve yediklerinize dikkat etmeniz gerekir. Sağlıklı bir hamilelik, sağlıklı bir vücutta başlar. Eğer fazla kilonuz var ise hamilelikten en az altı ay önce bu kiloları vermiş olmanız daha sağlıklı bir hamilelik için gerekli. Ayrıca doktorunuzun önereceği folik asit, demir, kalsiyum, magnezyum gibi vücudun ihtiyacı olan mikrobesinleri karşılamak, bebeğiniz gelmeden önce ona ideal ortamı sağlayacaktır.
Son dönemde yapılan birçok araştırma, hamilelik öncesi beslenmenin anne ve bebek sağlığı üzerinde etkileri olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla hamile kalmayı planlayan kadınların, hamile kalmadan önce vücutlarını sağlıklı besleyerek, bu önemli döneme hazırlık yapmaları gerekiyor. Bunun için en önemli konulardan biri annenin ideal kilosunda olması, bir diğeri ise bebeğin ihtiyacı olan folik asit, demir, kalsiyum, omega-3 gibi gıdaların vücutta depolanmasıdır. Anne olmak isteyen her kadın unutmamalıdır ki, sağlıklı hamilelik, sağlıklı vücutta başlar.
Hamile kalmak isteyen kadınlar, sağlıklı beslenerek vücudunu hazırlamalı
- Kilolu annelerin hamilelik öncesi var olan kilolarını vermeleri önerilir. Ancak hamilelik öncesi üç ayda zorlu diyetler yapmak vücudun zayıf düşmesine neden olabilir. Bu nedenle daha önceki dönemde bu kiloları vermek daha sağlıklı.
- Hamilelik öncesi üç aylık dönemde, sağlıklı, dengeli ve çeşitli beslenme önemlidir. Hamileler kadar hamile adayları da her sağlıklı temel besinden almaya özen göstermeli.
- Hamilelik öncesinde kalsiyum depolamak annenin kemik sağlığı açısından önemli. Bu nedenle özellikle süt ve süt ürünleri yemek, yoğurt, peynir, kefir gibi gıdaları kahvaltıda ve ara öğünlerde almaya özen göstermek gerek.
Folik asit, demir ve omega-3 olmazsa olmaz
- Hamilelik öncesinde de üç ana öğüne, iki veya üç ara öğün ekleyerek, ara öğünlerde kuruyemiş, meyve, kuru meyve, salata, yoğurt gibi sağlıklı gıdaların alımı arttırılmalıdır.
- Bebeğin merkezi sinir sistemi gelişiminde önemli role sahip folik asiti ek takviye olarak hamilelikten önce doktor tavsiyesine uygun olarak almaya başlamak gerekir. Bunun yanında ıspanak, brokoli gibi koyu yeşil sebzelerde de folik asit bulunduğundan bu gıdaları tüketmek gerekir.
- Beyin gelişiminde önemli yeri olan Omega-3 için balık ve ceviz tüketimini arttırmalı, haftada iki kez balık yerken, her gün en az 2-3 ceviz tüketilmelidir.
- Et, tavuk, yumurta, kuru baklagiller gibi protein açısından zengin gıdaları almaya özen göstererek vücudun protein ihtiyacı karşılanmalıdır.
- Bol bol su içmek de hamilelik öncesi sağlıklı vücut için gerekli.
- Ayrıca sağlıklı bir hamilelik için doktorların hamilelik öncesi önerdiği vitamin takviyelerini almaya özen göstermek, bebeğin sağlığı açısından faydalıdır.
- Demirin depolanması da sağlıklı kan yapımı için önemlidir. Bu nedenle demir açısından zengin gıdaların yanı sıra, gerekirse doktor önerisiyle demir takviyesi de alınabilir.
- Alkol, sigara gibi alışkanlıklar tamamen bırakılmalı, çay, kahve gibi içecekler azaltılmalıdır.
- Sağlıklı bir vücudun günlük hareket ihtiyacı da karşılanmalı, düzenli olarak yürüyüş yapılmalıdır.